A poli (vinil-klorid), közismertebb betűszóval a PVC az egyik „legöregebb”műanyag. Elsőként Franciaországban 1835 -ben állítottak elő monomer vinil-kloridot. A polimerizációs kisérletek során a monomert napfény hatásának tették ki és így sikerült először molekulaláncot, polimert létrehozni. Az eljárás 1912-ben érett meg a szabadalmaztatásra. A kisérleti gyártások 1930-ban Németországban és az USA-ban indították. Az iparszerű termelést 1939 óta tartjuk számon.

PVC porkeverék

pvc  A PVC por önmagában nem dolgozható fel késztermékké. Mint termoplasztikus vagy hőre lágyuló műanyag a feldolgozás (fröccsöntés, extrudálás ) hőmérsékletén ( ez kb. 190-200 C°-os anyaghőmérsékleten történhet) vagy ennek közelében intenzív hőbomlás ,degradáció lép fel. Ezért szükséges a PVC porhoz speciális adalékanyagokat keverni amik megkönnyítik a feldolgozást , megakadályozzák a hődegradációt és bizonyos célzott tulajdonságokat is biztosítanak a gyártott termékeknek. Az összetevők tömegarányainak betartására alkalmas technológiai berendezésen úgynevezett szárazkeveréket   kell készíteni , amelyben a felsorolt komponensek egyenletes eloszlásban találhatók.

A PVC porból és a felsorolt alapanyagokból meghatározott tömegarányban összemérve , homogén és száraz porkeveréket kell készíteni és csak ez az úgynevezett koompaund alkalmas a PVC profilok gyártására.

PVC ablakprofilok extrúziója . . .

A porkeverék pneumatikus szállító vezetéken jut el   az extruderekhez. Az extrudálás jellemző gépi berendezése , az extruder:

pvc2-folyamatos csigaprés amelyben a porkeverék a csigaházfűtés ,a csigafűtés és a   szállítás közbeni nyírásból származó hő hatására plasztikus állapotba kerül . Az eredeti laza szerkezetű porkeverék a hő és a jelentős nyomásnövekedés hatására tömörödik . – az   extruderből a plasztikus állapotú ömledék az alakadó szerszám résein keresztül préselődik ki a szabadba. A kilépő anyag rögtön a kalibráló egységbe kerül ahol intenzív vízhűtéssel és a gyártandó profil keresztmetszetének megfelelő fém felületekhez való vákumos szívással kiegészítve bekövetkezik a kilépő anyag lehűlése . Alak , méretek és felületi minőség rögzítődnek.

PVC ablakok gyártása

pvc3A többnyire fehér színű PVC ablak és ajtó profilokból korszerű konfekcionáló berendezéseken gyártjuk a különféle méretű és formájú műanyag nyílászárókat.