A síküveg gyártásának kiindulási alapanyagai

Az üvegipart a sokféle nyersanyag, fűtőanyag, valamint a termékek igen nagy választéka jellemzi. A nyersanyagok többsége bányászott, természetben előforduló anyag, kisebbrészben ipari termék, de szinte kizárólag por alakú anyag. Ezeket vasúton, vagy közúton szállítják az üveggyárakba, ahol általában silókban tárolják.

A főbb nyersanyagok a következők:

uveg1– Üvegképző anyagok: kvarchomok, saját ill. idegen üvegcserép

– Módosító anyagok: szóda, mészkő dolomit, földpát, nefelin szienit, kálium-karbonát, folypát, alumínium-oxid, cink-oxid, ólom-oxid, bárium-karbonát, bazalt, nátriumszulfát,kalcium-szulfát, gipsz, bárium-szulfát, nátrium-nitrát, kálium-nitrát, bórax, colemanit, antimon-oxid, arzén-trioxid, kohósalak.

– Színező anyagok: vas-oxid, vas-kromit, kobalt-oxid, szelén, cink-szelenit.

A síküveg gyártása

uveg2Síküveget elsősorban az építészetben és a járműiparban alkalmaznak. A síküvegek kémiai összetétele messze nem olyan változatos, mint az öblösüvegeké. Síküveget ma már általában u.n. „floot” eljárással gyártanak, amely eljárásnak a lényege a következő: az üvegolvadék olvadt fém (ón) felületén úszva terül szét, és onnan húzza ki egy megfelelő berendezés az üvegszalagot. Az olvasztás nagy méretű, keresztlángú, regeneratív kemencében történik, földgáz-, olaj-, oxigén-tüzeléssel, egyes esetekben villamos pótfűtéssel. Az olvasztáshoz a gyári saját, ill. a feldolgozásból visszakerülő cserepet használják, de a cserép-arány kicsi. A kész üvegszalagot gyakran felület kezelik.

Float üvegek:

vastagságok = 4,5,6,8,10,12,15,19,24 mm

Táblaméret: 3210 × 6000 mm (Jumbo

A hőszigetelő üvegek gyártása

uveg3A hőszigetelő üvegszerkezetek hőátbocsátási tényezőjét befolyásoló tényezők:

– Távtartó anyaga (alu, saválló acél, TPS, Swiss Pacer ..stb)

– Távtartó vagy a légrés szélessége (16, 12, 10, ..mm)

– Légrést kitöltő anyag (levegő, Argon, Kripton, egyéb)

– Üvegezés rétegezése 2, 3, 4 több rétegű (síküvegek száma)

– Felület bevonat minősége, vastagsága rétegrenden belül …

– optikai tulajdonságai (reflexió, áteresztés, elnyelés)

– Üveg minősége (pl. színes üvegek, katedrál üveg, drót üveg,

ragasztott üveg, edzett üveg)

A hőszigetelő üvegek beszerelése

Működő szárnyak üvegezése

uveg4Valamennyi szárnytipus hasonlóan üvegezendő (funkciótól függő).Az üvegezőfalcba gittágybetét, teherhordó és feszítő műanyag ékeket kell elhelyezni. A működő szerkezeteket üvegező állványban ( funkciószerű helyzetben ) kell üvegezni. A támasztó, illetve a távolságtartó ékek behelyezését előírsoknak megfelelően kell végezni. Az üvegszorító leceket minden méretváltozásnál pontosan kell darabolni. Elsőként a rövid oldali leceket, azután a hosszú oldali leceket kell bepattintani. Az üvegező lecek bepattintása gyakorlatot, kézügyességet igényel. Az üvegezés után minden működő szerkezetnél funkciópróbát kell végezni. Funkciópróba után a szerkezet csomagolható, szállítható.